В публичните си изяви обаче държавният глава има право да използва

...
В публичните си изяви обаче държавният глава има право да използва
Коментари Харесай

От кабинета на Силяновска: В публичните си изяви държавният глава...

" В обществените си изяви обаче държавният глава има право да употребява името Македония, като акт на персонално право на самоопределяне и самоидентификация, зачитайки главните човешки права и свободи и в сходство с европейските полезности и правила ", се споделя в известието.

 

" Съгласно Конституцията, тържествената клетва беше подписана с конституционното име, както беше направена от Народното събрание ", твърдят от кабинета на президента на РСМ. 

 

" През последните 5 години македонските институции извършват отговорностите си съгласно Преспанското съглашение. Президентът чака всички македонски сътрудници да съблюдават двустранните и многостранните отговорности, които са поели към страната ", допълват от кабинета на новоизбрания държавен глава.

 

Припомняме, че на 12 май Гордана Силяновска-Давкова постави клетва като президент на „ Македония “. По време на церемонията тя не употребява формалното име на страна - Република Северна Македония и провокира дипломатически скандал. 

 

Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина. 

 

На подписването участва и специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, както и висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР